Optimaliseer je Google Ads campagnes met behulp van onze tips

Optimaliseer je Google Ads campagnes met behulp van onze tips
– 

Op wekelijkse basis help ik de meest uiteenlopende bedrijven met het optimaliseren van hun Google Ads zoekwoordcampagnes. Door het helpen van honderden bedrijven met het opzetten, optimaliseren en vergroten van accounts, zien wij van Digital Duke waar de pijnpunten en uitdagingen binnen een Google Ads account liggen.

Een Google Ads-traject begin ik vaak met een uitgebreid zoekwoord- en concurrentieonderzoek, het clusteren van relevante zoekwoorden in advertentiegroepen, het schrijven van verschillende advertentieteksten en vervolgens het opzetten van de campagnes.

Zodra de zoekwoord campagne in Google Ads live gaat, ben je nog niet klaar. Sterker nog: dan begint het pas. Vanaf dat moment komen de resultaten binnen en ontdek je of de instellingen zoals jij die hebt ingesteld de gewenste resultaten hebben. Alle Google Ads campagnes moeten – zeker in het begin – periodiek gemonitord en geoptimaliseerd worden, om steeds voor betere resultaten te gaan.

Maar waar let je dan op als je een Google Ads account monitort? Welke optimalisaties kun je doorvoeren? In dit artikel delen wij onze eerste 6 groei handvatten om je account een boost in te geven. Deze optimalisaties dragen bij aan een beter inzicht in je Google Ads campagnes wat bijdraagt aan betere resultaten.

1. Check je budgetten per campagne

Je hebt per campagne een bepaald dag- of looptijdbudget beschikbaar gesteld. Google Ads geeft aan of dit budget in de afgelopen periode voldoende is geweest (dan staat er ‘Geschikt‘ naast de campagne) of dat het onvoldoende was om het maximaal aantal vertoningen en klikken te behalen (dan staat er ‘Beperkt door budget‘ naast de campagne). Overweeg om een hoger budget aan de campagne toe te kennen als blijkt dat deze nu te laag is, of kijk of je budget van een andere campagne kunt gebruiken die wel voldoende budget heeft.

2. Voeg nieuwe zoektypes toe

Google Ads hanteert vier verschillende zoektypes:

  • Brede zoekwoorden: zoektermen waar deze zoektermen in voorkomen, in willekeurige volgorde en ook zoektermen die hier sterk op lijken
  • Gemodificeerd brede zoekwoorden: zoektermen waar deze zoekwoorden in voorkomen, in willekeurige volgorde
  • Zinsdeel zoekwoorden: zoektermen waar deze zoekwoorden in voorkomen, in exact deze volgorde
  • Exacte zoekwoorden: zoektermen die exact deze zoekterm bevatten, in exact deze volgorde en zonder bijkomst van andere zoekwoorden

Let goed op de manier waarop jij zoekwoorden toevoegt aan je advertentiegroep. De zoektermen waar je straks daadwerkelijk op gevonden gaat worden, zijn namelijk 100% afhankelijk van hoe je deze zoekwoorden invoert.

Stel dat je het zoekwoord sneakers gebruikt in je campagnes. Die kun je op verschillende manieren invoeren:

  • Brede zoekwoorden: basketball schoenen
  • Gemodificeerd brede zoekwoorden: +nike +basketball +schoenen
  • Zinsdeel zoekwoorden: “basketball schoenen”
  • Exacte zoekwoorden: [basketball schoenen]

Spit je advertentiegroepen grondig door en kijk of het interessant is om andere zoektypes toe te voegen, bijvoorbeeld om een lagere CPC of meer conversies voor een bepaald zoekwoord te realiseren.

3. Voeg nieuwe zoekwoorden toe

Als het goed is, heb je voor de start van je zoekwoorden campagne al uitgebreid onderzoek gedaan naar zoektermen die interessant zijn voor jouw bedrijf. De kans is groot dat je toch nog wat termen mist. Door aan een advertentiegroep brede termen toe te voegen (bijvoorbeeld +nike +basketball +schoenen of “nike basketball schoenen”) ontdek je in de loop van de tijd nieuwe interessante zoekwoorden. Jouw advertenties worden nu namelijk getoond op zoektermen waar sneakers in voorkomt.

Wat als blijkt dat mensen zoeken op ‘nike basketball schoenen Kobe Bryant’ bijzonder goed converteren? Dan ben jij natuurlijk de eerste die een nieuwe advertentiegroep aanmaakt voor dit specifieke zoekwoord en daar speciale advertenties voor aanmaakt. Dat verdient Kobe ook 😉

Doorloop je campagnes regelmatig om nieuwe zoekwoorden te ontdekken en voeg deze toe aan bestaande of nieuwe advertentiegroepen.

4. Voeg uitsluitingszoekwoorden toe

Als je je campagnes doorloopt op zoektermen, kom je ongetwijfeld ook zoekwoorden tegen die niet interessant zijn voor jouw bedrijf. Stel dat je het zoekwoord +schoenen hebt toegevoegd. Je ziet dat iemand op jouw advertentie heeft geklikt nadat hij op ‘tweedehands schoenen kopen’, zocht terwijl jij alleen maar nieuwe sneakers verkoopt. Zo’n klik wil je in het vervolg natuurlijk voorkomen. Voeg het woord tweedehands als uitsluitingswoord toe aan de advertentiegroep.

Uitsluitingszoekwoorden zijn bijna net zo belangrijk als je ingevoerde zoekwoorden. Door een uitgebreide uitsluitingszoekwoorden lijst te hebben probeer je ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk kosten maakt met woorden die niet interessant zijn. Wist je dat je zoekwoorden ook op campagne- of accountniveau kunt toevoegen? Daardoor bepaal je dat je geen enkele advertentie wil tonen wanneer iemand dit zoekwoord gebruikt in zijn/haar zoekterm. Veelgebruikte uitsluitingszoekwoorden zijn bijvoorbeeld gratis, tweedehands, betekenis, definitie, wat is, zelf maken.

Dit is een enorm interessant en belangrijk concept in mijn opinie. Uitsluitingzoekwoorden is een optimalisatie tool die we vaker terug zullen zien komen in deze wekelijkse blog.

5. Verwijder zoekwoorden

Als je campagnes al een aantal maanden draaien, kun je ook ontdekken dat jouw advertenties helemaal niet getoond worden op bepaalde zoekwoorden. Normaal gesproken hanteer ik de volgende principes:

Als een advertentie na 3 maanden nog steeds niet meer dan 100 keer vertoond is op een zoekwoord en geen conversies heeft opgeleverd, dan verwijder ik dat zoekwoord. Dit resulteert in een beter overzicht en betere kwaliteit zoekwoorden.

Soms verwijder ik ook zoekwoorden met minder dan 100 vertoningen per maand. Dat is geheel afhankelijk van de omvang van de campagne, het zoekvolume, het budget en het product zelf. Het eerder genoemde voorbeeld van schoenen zal enorm veel gezocht worden, en dus is de mogelijkheid om een zoekwoord uit te sluiten er hoogstwaarschijnlijk sneller. Business-to-Business daarentegen, hebben vaker een langere buying cycle waardoor je een langere periode nodig hebt om zeker van je zaak te zijn. Hierin zou je kunnen werken met Micro en Macro conversies. Hierover later meer!

6. Splits advertentiegroepen op

Zorg voor betere resultaten door advertentiegroepen op te splitsen op basis van zoekwoorden. Zeker voor zoekwoorden met een hoog zoekvolume, kan het interessant zijn om een aparte advertentiegroep te maken voor mensen die exact zoeken naar de zoekterm en mensen die breed zoeken naar jouw zoekterm. De CPC die je betaalt voor een breed zoekwoord kan bijvoorbeeld veel lager zijn dan een exact zoekwoord, terwijl de CTR en het conversiepercentage bij een exact zoekwoord soms weer hoger zijn dan een breed zoekwoord. In een Google Ads campagne voor een klant zag ik bijvoorbeeld het volgende:

  • Exact zoekwoord (bijvoorbeeld [schoenen]: €1,54 per klik, CTR van 27,6% en conversiepercentage van 4,5%
  • Breed zoekwoord (bijvoorbeeld +sneakers: €0,92 per klik, CTR van 11,75% en conversiepercentage van 0,80%

Door de advertentiegroepen op te splitsen, kon ik meer grip houden op de kosten en dankzij de handmatige CPC biedstrategie, mijn biedingen per zoekwoord bijstellen.

Bij deze de eerste 6 optimalisatie mogelijkheden binnen Google Ads. Voor de komende weken hebben wij meer dan 25 tips gepland staan. Mocht je dit interessant vinden, dan vertellen we je graag meer in onze blog van volgende week. Like onze post als je dit nuttig vond, en vraag raak mocht je nog niet helemaal zeker van je zaak zijn.

Laat je je advertenties liever beheren in plaats van dit zelf te doen? Bij Digital Duke nemen we dit graag van je over voor een vaste prijs per maand. Lees hierover meer op onze Google Advertising pagina.

Benieuwd hoe Digital Duke jouw ook op andere manier verder kan helpen bij het behalen van online succes?