Wat is een social media funnel en hoe zet je dit in?

Wat is een social media funnel en hoe zet je het in?
– Marketing & sales

Wie zich wel eens heeft ingelezen in social media advertising heeft de term vast wel eens gehoord een ’’funnel’’. Maar wat is een social media funnel nou, hoe werkt het en wat is onze visie? Wij leggen het graag even uit.

Tijden waarin je zonder echte adverteer strategie toch goede resultaten behaalt op social media zijn vandaag de dag voorbij. Wil je succesvolle campagnes draaien met een goede ROAS, moet je met een goede strategie komen. De kans dat iemand bij het zien van de eerste advertentie van jouw bedrijf direct iets online bij je koopt, of een aanvraag bij je doet is gewoon extreem laag.

Je moet klanten daarom in verschillende stappen opwarmen en kennis laten maken met je bedrijf. Dit betekent verschillende campagnes en advertenties allemaal met een eigen doel. Als je deze campagnes goed op elkaar afgestemd en de advertenties op een door jou bedachte volgorde aan je poteniele kopers laat zien, ben je in feite een funnel aan het bouwen. Ik kan me voorstellen dat dit nogal vaag klinkt en daarom duiken we wat meer de diepte in.

Trechter

Als je een Campagne aanmaakt in Facebook of LinkedIn advertentiebeheer, wordt direct gevraagd wat de campagne doelstelling is. Hier zie je dan ook gelijk de 3 fases van een social media funnel.

Social media funnel

Hoewel het verleidelijk is de eerste 2 stappen over te slaan en direct aan de slag te gaan met de stap conversie is dit niet verstandig. Funnels werken tegenwoordig nou eenmaal beter.

1. Bekendheid

Voordat iemand een aankoop bij je doet, moeten ze je eerst kennen. Vrij logisch toch? Daarom laat je potentiele kopers in deze fase eerst kennis maken met je bedrijf. Dit kan op veel manieren en is totaal afhankelijk van jouw bedrijf en doelstellingen. Hou het vooral laagdrempelig met content die makkelijk te verteren is. In deze fase ben ik persoonlijk fan van (korte) video’s.

2. Overweging

Nadat iemand kennis heeft gemaakt met je bedrijf via de eerste advertentie, is het tijd voor de fase overweging. Hier ga je verder de diepte in. Je kan bijvoorbeeld een product of dienst uitlichten, een informatieve blog schrijven, of mogelijke bezwaren wegnemen die je doelgroep weerhouden een aankoop bij je te doen.

Wat de exacte criteria zijn voor de doelgroep uit deze fase kan verschillen, maar één ding is zeker, ze moeten eerder in aanraking zijn gekomen met je bedrijf. Bijvoorbeeld personen die een bepaald percentage van de video uit je vorige advertentie hebben gezien, of bezoekers van een specifieke pagina op je website.

3. Conversies

De laatste stap in je funnel is gericht op conversies en dit is waar het uiteindelijk om te doen is. Denk aan een aankoop, offerte aanvraag, telefoontje, of het invullen van een leadformulier.

Hier werk je met een advertentie die je potentiele klant net dat duwtje in de goede richting geeft. Kortingen, of tijdelijke acties die urgentie creëren werken hier vaak het beste.

Ook hier kunnen de exacte doelgroep criteria verschillen, maar denk bijvoorbeeld aan personen die op je winkelmand pagina zijn geweest zonder een aankoop te doen.

Testen, testen testen..

Als je deze stappen hanteert bij je adverteerstrategie warm je jouw doelgroep langzaam op, wat vervolgens moet resulteren in hogere conversies en uiteindelijk een hogere ROAS (return on ad spend), in vergelijking met een advertentie die direct op conversie gericht is.

We hebben het nu vrij simpel uitgelegd en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Je kan meer stappen aan je funnel toevoegen en gaan testen met verschillende doelgroepen, budgetten en advertenties.

Uiteindelijk blijft het een kwestie van testen analyseren en optimaliseren.

Facebook Pixel, doelgroepen en conversies.

Voordat je echt aan de slag kan met het bouwen van een goede funnel is het belang dat je alle data goed kan meten. Hiervoor is het van belang dat je de Facebook Pixel, of LinkedIn Insight Tag correct installeert. Daarnaast die je conversies aan te maken van de gewenste acties die een bezoeker kan uitvoeren op jouw website. Ook het aanmaken van aangepaste doelgroepen is van belang voor de 2e en 3e stap van de funnel. In deze blog ga ik daar niet dieper op in, maar google is je vriend 😉

Wil jij nu aan de slag gaan met het bouwen van een goede social media funnel en kan je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan zeker even contact met ons op, wij leren je graag meer!